logo
0
0 €
Zdieľať

Rok s Celokarbónovým XC Bicyklom SUNN SHAMANN XC Factory: Moje Zážitky

Už je to rok, čo mám možnosť jazdiť na tomto krásnom celokarbónovom XC bicykli SUNN SHAMANN XC Factory s dušou endura, a tak som si povedal: „Dám to na papier“.

Rok s Celokarbónovým XC Bicyklom SUNN SHAMANN XC Factory: Moje Zážitky

Technická Špecifikácia: Kombinácia Jednoduchosti a Kvality

Základom bicykla je celokarbónový rám s BOOST štandardom osiek a zdvihmi 100mm vpredu aj vzadu, o ktoré sa starajú top modely od firmy ROCK SHOX. Vpredu je vidlica RS SID Ultimate a vzadu tlmič SID Lux Select RL, ktorý je akoby trochu ukrytý pred svetom v tele rámu za výrazným „Z“, v tvare ktorého je dizajnovaná sedlová trubka. Kokpit od nemeckej firmy TUNE zahrňuje predstavec z hliníkovej CNC a ultraľahké karbónové rajdy. Sedlovka je tiež karbónová, priamo z dielne SUNN. Pohon zabezpečuje bezdrôtové radenie SRAM a prehadzovačka SRAM XX1 Axs Eagle 1x12. Brzdy sú od FORMULA Cura 2 Carbon, a čerešničkou na torte sú karbónové kolesá DT Swiss XRC 1501 Spline 30 obuté do plášťov Maxxis.
 

Jazdné Vlastnosti: Ovládateľnosť a Pohodlie

Rám na prvý pohľad zaujme robustným dojmom a trochu futuristickým dizajnom, najmä v oblasti tlmiča a uloženia zadnej osky, ako aj hlavovej trubky. Geometria rámu mi veľmi vyhovuje, hlavne vďaka krátkemu „reach“, ktorý podľa mňa prospieva ovládateľnosti bicykla. Na bicykli nemáte pocit, že by ste boli natiahnutí alebo sa cítili nekomfortne, hlavne v strmých zjazdoch. Uhol hlavovej trubky, ktorý je 69°, spoľahlivo vedie stopu a zároveň nebráni v obratnosti v ostrých serpentínach. Rám je aj pocitovo veľmi tuhý, najmä torzne, v priečnom smere. Čo sa týka jazdy, či už v sedle alebo zo sedla, práca tlmiča a konštrukcie jeho prepákovania je priam dokonalá. Nemáte pocit, že by bicykel pod vami mal tendenciu plávať alebo sa húpať, ide nekompromisne vpred. Lockout páčka na riadidlách naraz uzamyká vidlicu aj tlmič, ale používať ju budete minimálne, pretože pruženie SUNN-u nastavuje latku veľmi vysoko, aj bez zázračných technológií „samozamykania“ a podobne. Pruženie spoľahlivo tlmí nerovnosti terénu, či už pri prudkom stúpaní, alebo v zjazdoch. V týchto momentoch sa môžete spoľahnúť na pevnosť rámu a jeho geometriu. Pocit hladkej jazdy je asi najsilnejšou stránkou tohto bicykla. Čo sa týka nastavenia vidlice a tlmiča, nevyžaduje to žiadne zbytočné špekulovanie alebo nastavovanie – jednoducho to funguje a môžete sa na tieto produkty spoľahnúť. Ako postačujú úce považujem doporučené nastavenia, ktoré výrobca uvádza na svojej webovej stránke a získate ich po zadaní sériového čísla vidlice a vašej hmotnosti.

Radenie a Pohon: Bleskové a Presné

Čo sa týka radenia a pohonu, SRAM AXS nemusím ani veľmi vyzdvihovať. Keď je rovná pätka rámu, radenie je bleskové a presné, a to aj v náročných situáciách. Jediné, na čo si treba dávať pozor, je mať nabitú batériu. Ak máte viac párov kolies, s mikro doladením radenia, ktoré je možné robiť aj za jazdy, si hravo poradíte s prípadnými rozdielmi v fungovaní jednotlivých kaziet.

Brzdy: Spoľahlivosť a Kontrola

Brzdy Formula, ktoré nie sú na našom trhu príliš rozšírené, si zaslúžia osobitnú zmienku. Netreba sa ich báť, sú veľmi predvídateľné, bez nečakaného „hryznutia“. Ponúkajú plynulý nábeh brzdenia a dávkovania brzdnej sily.

Komfort a Intuitívna Ovládateľnosť

Bicykel je veľmi pohodlný a od prvej jazdy budete mať pocit, že si s ním skvele rozumiete.

Malá Nevýhoda

Jedinou malou nevýhodou je použitie sedlovky s priemerom 27.2 mm. Ako celokarbónová si dokonale plní svoju funkciu v tlmení a pružnosti, ale v prípade, že by ste sa rozhodli pre jej výmenu za teleskopickú, môže byť výber trochu obmedzený.

Technické Detaily

Nedovolí mi nespomenúť vedenie hadice a bowdenu pre uzamykanie tlmiča, prípadne ak by niekto použil mechanické radenie s lankom, ktoré v ráme vyžadovalo DIY utesnenie, aby to nehrkotalo. V priestore pod tlmičom sa používa samolepiaci suchý zips na uchytenie hydraulickej hadice, čo môže byť pri aktívnom používaní v blate alebo snehu nešťastným riešením – zišli by sa náhradné nálepky.

XC Bicykel SUNN Shamann u nás máme dostupný v rôznych variantách a veľkostiach.

Záver: Moje Dojmy Po Roku Spoločných Výjazdov

Nebudem klamať, mal som isté obavy, či takýto špičkový kus techniky splní moje očakávania. Ale SUNN SHAMANN XC Factory ich nielenže splnil, ale dokonca prekonal. Od jeho intuitívnej ovládateľnosti až po pohodlnosť, ktorú mi poskytuje na každom type terénu, je to bicykel, s ktorým sa pri jazde cítim skoro ako jeden celok.

 

- Patrik Fabian, bývalý profesionálny cyklista, v súčastnosti hlavný technický expert a vedúci predajne Origos Trenčín

martin.stuchlik@origos.eu

Súvisiace články

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.