logo
0
0 €
Zdieľať

Ktoré ľahké detské bicykle sú aktuálne najlepšie? Tu je veľké porovnanie značiek!

Túžite po tom, aby vaše deti boli čo najviac na čerstvom vzduchu a športovali? Jedným z najlepších riešení je bicyklovanie. Platí to už aj pre tých najmenších, keďže do sedla svojho dvojkolesového tátoša sa môžu posadiť približne od 3 rokov. Vybrať ten najvhodnejší model ale nie je vždy ľahké a tak prinášame nasledovné porovnanie.

Ktoré ľahké detské bicykle sú aktuálne najlepšie? Tu je veľké porovnanie značiek!
 

Prečo sú ultraľahké bicykle najlepšou voľbou?


Pri výbere detského bicykla je potrebné, aby s ním bolo dieťa kamarát už od začiatku a preto je základným kritériom jeho hmotnosť. Čím menšie dieťa máte, tým je dôležitejšie, aby sa nemuselo trápiť so zbytočne ťažkým a neobratným modelom. 
 

Váha bicykla výrazne ovplyvňuje štýl jazdenia, jeho bezpečnosť, ovládateľnosť ale aj radosť z jazdy a o to u detí ide najviac. Každé kilo navyše dieťa pocíti a to nielen pri stúpaní, ale aj pri bežnej prevádzke. Ťažký bicykel dokáže narobiť problémy aj pri parkovaní v pivnici či garáži, čím ľahší model je, tým je s ním lepšia manipulácia.  
 

Hmotnosť bicykla je ale dôležitá nielen u detí alebo mládeže, jtotiž úplne bežné, že aj dospelí jazdci si kupujú bicykle s čo najnižšou hmotnosťou. 

Pre priemerného dospelého človeka s hmotnosťou okolo 80 kg by mal byť stropom bicykel s hmotnosťou najviac do 1/4 jeho váhy. To samozrejme platí aj v kategórii elektrických bicyklov, ktoré sú kvôli batérii a elektrickému motoru prirodzene ťažšie.
 

U detí platí teda veľmi podobný vzorec, aj keď možno trocha upravený. Nie je totiž žiadny dôvod, aby sa trápili s bicyklom, ktorý má viac ako polovicu ich váhy. Obzerať sa tak treba po modeloch z ľahkých materiálov, ktorých váha nepresahuje 10 kg. 
 


Vyberajte podľa veľkosti kolies a ďalšej výbavy

 

Pri výbere správneho bicykla pre deti je potrebné myslieť na niekoľko pre nich špecifických parametrov, najmä ak ide o vek a výškuSekundárne môže o kvalite niečo povedať aj značka, napríklad ak ide o bicykleSCOOL, Academy alebo Frog Bikes.
 

 

Ak chcete vybrať najlepší model, zvážte nasledovné: 

  • veľkosť kolesa, ktorá je priamoúmerná výške a veku jazdca, pričom pre 3 až 4 ročné deti je vhodná veľkosť 14", pre 4 až 5 ročné skôr 16" 

  • pri výbere je jedným z dôležitých faktorov aj dizajn, preto treba pozerať na typ rámu, ktorý ovplyvní pohodlie a určenie, rovnako aj na farbu 

  • najčastejšie používaným materiálom na rám detských bicyklov je ľahký hliník, ktorý výrazne ovplyvní hmotnosť, alternatívne sú zliatina a oceľ 

  • podstatným parametrom pri výbere bicykla je výška jazdca, detské bicykle začínajú pre výšku dieťaťa od 95cm až po výšku dieťaťa 150 cm 

Je úplne prirodzené, že veľkosť bicykla by mala byť prispôsobená aj veku. Ak je bicykel príliš malý, je to pre dieťa nepohodlné a ťažšie sa mu šliape do pedálov.V prípade zbytočne veľkého rámu môže nastať problém so stabilitou, ale najmä s bezpečným dostúpením na zem pri vystupovaní alebo v prípaderizika hroziacej kolíznej situácie.

 


        Porovnanie modelov a  značiek od Academy               až po S´cool

 

 
V našej ponuke nájdete niekoľko druhov značiek, ktoré ponúkajú oproti konkurenčným modelom bicyklov viacero výhod po dizajnovej aj praktickej stránke. 
 

 

Pre porovnanie sme sa rozhodli brať do úvahy tieto: 


 

Rascal 16

 

 

 

 

 

Tento bicykel od českého výrobcu je určený pre 3 - 6 ročných chlapcov a dievčatá. Je bez predného odpruženia a jeho rám je vyrobený z brúseného hliníka.
 

Z jeho technických parametrov vyberáme tieto
 

  • má odľahčenú zúženú prednú vidlicu s nábojom 75 mm 6061 

  • štandardne je obutý v plášťoch Kenda rozmeru 16 x 1,5" 

  • má integrovanú sedlovku Rascal s pevne tvarovaným sedlom 

  • ráfikové brzdy  ovládané hliníkovými detskými pákami 

Medzi jeho zaujímavosti patrí netradičný pohon, keď je klasická bicyklová reťaz nahradená remeňom. Jedná sa o jednorýchlostný model, ideálny pre výšku dieťaťa 100 až 115cm s riadidlami RascalBike je vyrábaný v 4 základných farbách. 

 

     

 

Woom 3

 

 

 

 

 

Toto je výrobok z modelového roku 2021 vhodný pre kategórie deti až junior s 1 rýchlosťou. Veľkosť jeho kolies je 16"na ktoré sú obuté plášte typu 16 x 1,5". 
 

 

Pre porovnanie bicykla sú dôležité tieto vlastnosti: 
 

  • maximálna nosnosť do 60 kg vyhovuje všetkým deťom 

  • vhodný je pre 4 až 6 ročné deti s výškou 105cm  120cm 

  • má hliníkový ergonomický rám pre lepší posed jazdca 

  • jeho sedlovka je s ukazovateľom maximálnej možnej výšky 

Brzdy sú odlíšené podľa ich umiestnenia, zadné sú skôr mäkšie, kým predné sú tvrdšie a to pre dostatočné zabrzdenie. Sedlo je tvarované na špecifické potreby detského jazdca, podobne ako rukoväte so zmenšeným priemerom, čo ocenia tí najmenší. 

 

     

 

Amulet mini Lite 16

 

 

 

 

 

Tento 16" bicykel je určený pre dievčatá a chlapcov do výšky približne 120 cm. Súčasťou balenia sú aj pomocné kolieska, ktoré vám stačí iba namontovať. 
 

 

Tu je pár technických parametrov pre porovnanie: 
 

  • rám ako aj pevná vidlica bez odpruženia sú vyrobené z hliníka  

  • má 2 nezávislé brzdy pre dostatočne rýchle a presné zastavenie 

  • rám má športovú geometriu a reťaz bezpečnostný kryt 

  • jeho ľahké prevody znamenajú ľahší aj rýchlejší rozbeh  

Kým zadná protibežná brzda, známa ako torpédo, sa ovláda intuitívne nohami, predná brzda V brake má rukoväte prispôsobená menším detským rukám. Vybrať si môžete z klasického farebného rozhrania výrobcu, ktoré patrí k štandardu dnešnej doby. 

 

     

 

Early Rider Seeker 16

 

 

 

 

 

Pre najmenších cyklistov od 3 rokov je určený tento netradičný bicykel vybavený remeňovým pohonom a obutý do terénnych pneumatík rozmerov 16 x 2,25". 
 

 

Medzi jeho dôležité vlastnosti patria nasledovné: 
 

  • rám ako aj vidlica AL 6061 sú vyrobené z ľahkého hliníka  

  • 16" kolesá sú ideálne pre výšku v rozpätí 100 cm  120 cm 

  • brzdy Promax DSK 926 vpredu aj vzadu sú so 40 mm kotúčmi 

  • jednorýchlostné prevedenie je vhodné aj pre začiatočníka  

Určený je pre chlapcov aj pre dobrodružné dievčatá. Ergonomické sedlo a rukoväte sú navrhované pre čo najľahšie ovládanie, ktoré zvládne každé dieťa. Ide o drahší model, ktorý má ambíciu zaujať náročnejšieho zákazníka, ktorý sa naozaj vyzná.  

 

     

 

S´cool Limit 16

 

 

 

 

 

Limitovaná edícia bicykla, ktorého pevný, ale výrazne ľahký rám z trojitej hliníkovej liatiny je predurčený na používanie kdekoľvek takmer bez opotrebovania.
 

 

 

Tu je pár jeho najlepších vlastností a parametrov: 
  • bicykel má neuveriteľne nízku hmotnosť a to iba 5,8 kg

  • 16" kolesá s hliníkovým ráfikom sú s voľnobežkou a prevodom 1 x 1 

  • má bezpečné a kvalitné brzdy typ V s pákovým ovládaním  

  • disponuje tiež nastaviteľným variabilným sklonom riadidiel   

Kvalitu a komfort užívania určite zvýrazňujú aj praktické chrániče reťaze, ktoré zabránia roztrhaniu či ušpineniu nohavíc. Určený je pre deti od 4 rokov, k jeho výborným technickým vlastnostiam treba pridať aj nadčasový dizajn a krásne farby. 

 

     

 

S´cool XtriX mini 16

 

 

 

 

 

Vstupenka do bicyklového športu pre najmenších. Táto reálna zmenšenina pretekárskych BMX strojov sa hrdí ich jazdnými aj dizajnovými vlastnosťami. 
 

 

 

Ak by ste si na ňom mali niečo všimnúť, ide o: 
  • rám vytvorený z vysokokvalitnej zliatiny Diamant BMX HiTen

  • ochranu reťaze Heble a bezpečné pedále na ochranu pred úrazom 

  • zliatinovú vidlicu Hiten a kvalitné pevné brzdy typu V - brake

  • 16" kolesá obuté na špičkových pretekárskych ráfikoch  

Hoci je tento divoch určený najmä ako vstupenka BMX športu, radosťou z čírej jazdy zaujme každé dieťa. Vďaka odporúčanej výške jazdca minimálne 105 cm a približnému veku od 4 rokov je jasnou prvou voľbou pri kúpe bicykla pre najmenších.  

 

     

 

S´cool Nixe EVO 16

 

 

 

 

 

Toto je ideálny prvý bicykel pre každého začiatočníka. Zdobí ho kvalitný rám prispôsobený potrebám najmenších s ľahkým nastupovaním pre naozaj každé dieťa. 
 

 

 

Čo sa týka dôležitých charakteristík, ide o tieto: 
  • určený je pre dievčatá a chlapcov od 4 rokov a výšky od 110 cm 

  • má vysoko kvalitný liatinový rám a pevnú bezpečnú vidlicu 

  • má kvalitné plášte KENDA K1169 obuté na 16" ráfikoch 

  • jeho 1 rýchlostné prevedenie je ideálne pre ľahký rozbeh 

Hoci sa jedná o bicykel pre začiatočníkov, disponuje kvalitnými materiálmi a technikou. Príkladom sú pevné  V - brake brzdy, ktoré zabezpečia rýchle zastavenie. Ochrana reťaze zabráni zamotaniu sa častí odevu, čo je skvelá a praktická vychytávka.

 

     

 

S´cool FaXe 16 - 3s Nexus

 

 

 

 

 

Kvalitná hliníková konštrukcia je základom pre tento unikátny bicykel. Určený je pre deti od 4 rokov, pričom ich výška by nemala byť nižšia ako 105 cm.  
 

 

 

Medzi jeho najdôležitejšie charakteristiky patria: 
  • spoľahlivý 3 rýchlostný nábojový prevod Shimano Nexus 

  • jednoduché a presné ovládanie prevodov otočnou rukoväťou 

  • kolesá o veľkosti 16" majú obuté špeciálne plášte do terénu 

  • predná špičková brzda Hiten je zárukou odolnosti a výdrže 

Pre bezpečnosť detí bol vyvinutý ochranný reťazový systém Hebie Chainlooper. Súčasťou bezpečnostnej výbavy sú aj reflexné nálepky na ráme a vidlici. Integrované pohodlné sedlo je navrhnuté, aby sa čo najviac prispôsobilo tvaru detského tela.  

 

     

 

Academy Grade 3 - 16

 

 

 

 

 

Toto je jeden z najľahších bicyklov vo svojej kategórii, jeho váha len 5,5 kgSuper ľahký hliníkový rám bicykla dopĺňajú viaceré špičkové komponenty.  
 

 

 

Poďme sa na niektoré pozrieť viac podrobnejšie: 
 
  • má špičkové pneumatiky 16" x 1,5 doplnené reflexnými pásikmi 

  • brzdné páky a ergonomické rukoväte sú aj pre menšie dlane 

  • kvalitná ľahká sedlovka z hliníka je maximálne pohodlná 

  • väčšina komponentov je z ultra ľahkého a zosilneného hliníka 

Veľkou prednosťou v porovnaní s konkurenciou je dokonale zvládnutý Q faktor, čo znamená, že je maximalizovaná sila, ktorou dieťa šliape do pedálov. Celý bicykel bol navrhnutý v spolupráci s Nemeckým inštitútom pre ortopédiu a športovú medicínu. 

 

     

 

Academy Grade 3 Belt - 16

 
Academy Grade 3 Belt - 16" (od 105 cm)
 

 

 

 

Predstavujeme ďalší zo špičkových modelov s ultra nízkou hmotnosťou, ktorý má navyše tie najlepšie jazdné vlastnosti, vrátane nízkej hmotnosti iba 5,7 kg.   
 

 

 

Ak ide o zaujímavé vlastnosti biku, všimnite si: 
  • špičkové sedlo zabezpečujúce správny vzpriamený posed 

  • 16" kolesá superlight, ktoré majú obuté obľúbené plášte VEE TIRE  

  • rám navrhnutý pre ergonomicky správnu polohu kolien jazdca  

  • jeden z najnižších Q faktorov pri porovnateľných typoch  

Veľkou prednosťou je pokrokový remeňový pohon, ktorý má prezývku bezúdržbový. Okrem toho je aj tichý a bezpečný. Tento výnimočný bicykel je určený nielen do mesta, ale bez problémov zvládne aj nespevnené plochy, prípadne ľahký prírodný terén. 

 

     

 

FROG 44 - 16

 

 

 

 

 

Na záver sme si nechali ikonickú značku v prevedení Tour de France. Už dizajn dáva tušiť, že tento model bude patriť medzi špičku na trhu a váži iba 6,4 kg.  
 

 

 

Medzi jeho najlepšie parametre patria nasledovné: 
  • bezpečné a rokmi overené výborné predné aj zadné brzdy Tekro

  • 10 mm podpera na vrchu predstavca, ktorá porastie s dieťaťom 

  • špeciálna geometria navrhnutá Brunel University Londýn 

  • znížená stredová konzola, ktorá zaručuje ergonomickú polohu  

Tento 16" zázrak patrí medzi špičkové modely. Vyznačuje sa ultraľahkou konštrukciou, ktorá je pevnejšia, než pri bežných konkurenčných modeloch. Dizajnovým bonusom je žlto-čierne farebné prevedenie odkazujúce na slávne francúzske preteky. 

Zdieľať

Janko Hruska

Súvisiace články

  • Horské odrážadlá Dirt Hero

    Ste vášnivým fanúšikom horskej cyklistiky? V teréne sa cítite ako doma a chcete, aby váš malý parťák zdieľal túto vášen spoločne s vami ? Značka Kids ride Shotgun má pre vás exkluzívne riešenie v podobe revolučného konceptu off-road a downhill odrážadla pre najmenších: nech sa páči, predstavujeme vám Dirt Hero!

  • Spoznajte skladacie elektrické bicykle EOVOLT: Čo ponúkajú a ktoré modely na trhu sú tie najlepšie?

    Chcete jazdiť na elektrobicykli, ale vadí vám jeho veľkosť a hmotnosť? Skúste bicykel, ktorý môžete bez problémov zložiť a tak výrazne zmenšiť jeho potrebnú úložnú plochu. To všetko pri zachovaní všetkých predností elektrobicykla a navyše, s overenou značkou EOVOLT. Ľahká konštrukcia, spracovanie a výkon vás pozitívne prekvapia, uvidíte!

  • Elektrický vs. tradičný bicykel: Výhody, porovnanie a aký zvoliť do mesta či na výlety?

    Elektrický alebo klasický? Každý má svoje výhody a existuje veľa dôvodov, prečo si ich kúpiť. Pravdou však je, že elektrobicykle si začínajú hľadať cestu medzi cyklistov stále vo väčšom množstve. Vďaka môžu mať radosť z bicyklovania aj tí, korí by si jazdu na klasickom tátošovi z rôznych dôvodov dopriať nemohli. Čo ponúkajú?

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.