logo
0
0 €
  • Domov
  • Blog
  • Recenzie
  • Elektrický vs. tradičný bicykel: Výhody, porovnanie a aký zvoliť do mesta či na výlety?
Zdieľať

Elektrický vs. tradičný bicykel: Výhody, porovnanie a aký zvoliť do mesta či na výlety?

Elektrický alebo klasický? Každý má svoje výhody a existuje veľa dôvodov, prečo si ich kúpiť. Pravdou však je, že elektrobicykle si začínajú hľadať cestu medzi cyklistov stále vo väčšom množstve. Vďaka môžu mať radosť z bicyklovania aj tí, korí by si jazdu na klasickom tátošovi z rôznych dôvodov dopriať nemohli. Čo ponúkajú?

Elektrický vs. tradičný bicykel: Výhody, porovnanie a aký zvoliť do mesta či na výlety?

 


Čo sa skrýva za elektrobicyklom a aká je jeho história a funkčnosť? 

Elektrický bicykel je označenie pre bicykel, ktorý na svoj pohon používa prídavný elektromotor napájaný batériou. V závislosti od výkonu batérie a motora sa rozlišuje dojazd a sila bicykla, niektoré modely sú vhodné na kratšie, iné na náročnejšie trasy.

 

Na pohon sa používajú 2 typy motorov. Častejšie používaný je HUB motor, ktorý je umiestený v náboji zadného kolesa a silu prenáša priamo na koleso. Druhým je motor umiestnený v strede bicykla, ktorý výkon prenáša na koleso cez zosilnený reťazový prevod. V oboch prípadoch sa však nezaobídete bez manuálneho šliapania.

 

Hoci história elektrobicykla prekvapivo siaha až na koniec 19. storočia, skutočný začiatok elektrických tátošov v dnešnej podobe nastal až o sto rokov neskôr.

 

Asi vás neprekvapí, že v 90. rokoch 20. storočia začali takéto prvé moderné elektrobicykle vyrábať známe japonské technologické giganty Panasonic a Yamaha. Rozmach ich používania bol potom už iba otázkou času a vylepšenia technológií.

 

 

Ako to teda je s využitím sily elektromotora a jeho batérie pre športovanie? Hoci motor vám dokáže výrazne pomôcť, bez poctivého šliapania do pedálov to nepôjde. To ho odlišuje od elektrickej kolobežky, skútra alebo motorky, kde je pohon zabezpečený bez akejkoľvek fyzickej námahy a tak aj elektrobicykel zostáva stále „bicyklom“.

 


Kde viete elektrobicykel využiť a aké druhy poznáme?

Elektrobicykle využijete prakticky na ten istý účel, ako aj tie tradičné. Poznáme vyslovene mestské, ktoré sú tomuto účelu prispôsobené svojou konštrukciou a niektoré sa dajú aj skladať. Do terénu sú vhodné horské typy, niektoré aj odpružením.

 

 

Rozdelenie elektrobicyklov podľa účelu je takéto: 

 

·Skladacie elektrobicykle sa vyznačujú výborným dojazdom, dizajnom a najmä schopnosťou zložiť ich za pár sekúnd na menšiu veľkosť

EOVOLT - Skladací bicykel Afternoon

                                                   

 

 

·Pre deti a mládež sú určené elektrobicykle menšej a ľahšej konštrukcie, no niektoré menej robustné kúsky sú vhodné aj pre dospelých

SCOOL - Detský elektrobicykel E-TROX 

 

·Do terénu a na náročnejšie výlety sú skvelým spoločníkom horské elektrické bicykle s dostatočne silnou lítiovou batériou a výkonným motorom

SUNN - Horský elektrobicykel Kern EL S1   

 

 

 

·Mestské elektrobicykle sú ideálna voľba na každodenné cesty do práce, školy, na nákup alebo len tak po asfaltových cyklotrasách

BESV - Mestský elektrobicykel CF1 RM

 

Pri výbere modelu treba pozerať aj na účel využitia, dĺžku trasy a typ terénu. Do mesta postačia elektrobicykle s menším výkonom a bez odpruženej vidlice, naopak, do prírody a terénu budete potrebovať väčšiu silu a tiež poriadne odpruženie. 

 

 

V posledných rokoch môžeme pozorovať veľký rozvoj cyklistiky práve vďaka cenovo dostupným elektrobicyklom v rozličnom spôsobe použitia. Výrobcovia majú vo svojej ponuke širokú paletu od jednoduchých bikov pre deti až po skutočne silné stroje, s ktorými sa môžete vydať aj na náročné trasy cez 100 km a s vyšším stúpaním.

 

 


 

Aké sú výhody elektrobicyklov v porovnaní s tradičnými?

Najväčšou výhodou elektrického bicykla je jeho schopnosť dodať energiu a silu nad rámec vašich fyzických schopností. Vďaka tomu si krásy cyklistiky môžu užívať deti aj seniori, menej fyzicky zdatní ľudia či nadšenci so zdravotným obmedzením.

 

Čo teda elektrobicykel ponúka? Tu sú jeho plusy:

 

Dostanete sa s ním takmer kdekoľvek: Tam, kde by vám už nestačili vaše vlastné sily, sa môžete vždy spoľahnúť na elektrický bicykel. Na rozdiel od vás sa neunaví a nepozná krízu, stačí, ak bude mať dostatočne nabitú batériu a nesklame vás.

 

Môžete bicyklovať s fyzicky zdatnejšími: Máte v rodine vášnivého cyklistu a vy za ním nestíhate? S elektrobicyklom to nebude žiadny problém! Môžete si tak užívať spoločné chvíľky s najbližšími bez toho, aby ste sa museli byť špičkovým cyklistom.

 

Do práce načas a bez spoteného trička: Cesta do práce už nemusí byť v preplnenej MHD alebo v dopravných zápchach. Vďaka elektrickému bicyklu prídete vždy načas a bez toho, aby ste sa museli sprchovať alebo si meniť prepotenú košeľu.

 

Šetríte prírodu a správate sa ekologicky: Elektrický motor vášho bicykla si berie energiu z batérie, ktorá sa nabíja prostredníctvom bežnej elektrickej siete. Nie je to teda spaľovací systém a pri preprave z miesta na miesto netvoríte žiadne emisie.

 

Síce s motorom, ale bez „vodičáku“: Hoci má váš elektrický tátoš motor a viete s ním dosiahnuť aj vyššiu rýchlosť, nemusíte vlastniť žiadnu formu vodičského oprávnenia. Stále to je bicykel a vy si ho môžete užívať bez legislatívnych obmedzení.

 

 

Opäť vo vás prebudí ducha športovca: S elektrobicyklom môžete opäť zažiť radosť zo športu. V jeho sedle športujete bez obmedzení a tam kde nevládzete, nemusíte zosadať. Miesto tlačenia si užívate prírodu a to aj v pohodlí a s odpružením!

 

 


Ak rozmýšľate nad výberom elektrobicykla, EOVOLT bude tá správna cesta

Známa francúzska spoločnosť EOVOLT má vo svojej ponuke viacero špičkových druhov bikov. Ak by sme mali vybrať z našej ponuky elektrobicykle, ktoré zvládnu mesto aj prírodu, práve modely tejto značky by sme odporúčali deťom aj dospelým.

 

Z našej bohatej ponuky odporúčame nasledujúce:

 

City 4 - Speed

 

 

 


Medzi najväčšie prednosti City-4-Speed patrí schopnosť zložiť ho už za pár sekúnd. To oceníte najmä tam, kde nemáte dostatok miesta na skladovanie. Bez problémov sa zmestí do kufra vozidla a veľa miesta nezaberie ani v pivnici či v byte.

 

Prečo siahnuť po tomto modely? Tu sú dôvody:

 

·ideálny dojazd 50 km nielen pre bežnú mestskú prevádzku

 

·skvelým údajom je tiež celková hmotnosť bicykla len 14 kg

 

·maximálna nosnosť 105 kg ho predurčuje takmer pre každého

 

·konečná doba dobíjania lítiovej batérie je len 3 až 4 hodiny

 

 

·po zložení má bicykel neuveriteľné rozmery 58 x 75 x 42 cm

 

Hoci je tento ľahký elektro bicykel primárne určený do mestskej prevádzky, určite sa nestratí ani v ľahkom teréne na nespevnených cestách. Využiť ho môžete všade, kde sa potrebujete dopraviť rýchlo a bezpečne. Jeho atraktívny dizajn spolu s výbornými jazdnými vlastnosťami z neho robí pána ciest a to nielen pre dospelých, ale aj deti.

Confort

 

 


Skladací elektrobicykel Confort patrí do kategórie robustnejších a to vďaka jeho konštrukcii, ale aj 20 palcovým pneumatikám. Medzi dizajnové vychytávky určite patrí praktické umiestnenie batérie do sedlovky, vďaka čomu šetrí priestor. 

 

Do pozornosti dávame najmä tieto jeho výhody:

·kvalitný motor s 36 V a 250 Wh zabezpečí dostatok výkonu

 

·ľahko vyberateľná batéria sa dokáže dobiť za 5 až 6 hodín

 

·kvalitné hydraulické kotúčové brzdy sú zárukou bezpečnosti

 

·vo výbave palubný počítač s USB portom na dobitie telefónu

 

·vďaka dojazdu 100 km sa v jeho sedle dostanete takmer všade

 

Vďaka jeho zvýšenej nosnosti do 130 kg je vhodný aj pre ľudí s vyššou hmotnosťou. Je riešením pre každého, kto si chci užiť jazdu aj mimo mesta, určený je predovšetkým pre dospelých. Súčasťou výbavy sú aj zvonček a blatníky, každý zákazník si pri jeho nákupe môže zadarmo vybrať prilbu Melon podľa svojho výberu.

Morning 16"

 

 


Tento krásny kúsok, Morning 16, sa pýši skvelým dizajnom, ktorý zvýrazňujú aj ručne leštené zvary a vnútorne vedené káble. Určený je pre všetky vekové kategórie, ktoré si na ňom môžu užiť dokonalú jazdu v meste a tiež v ľahšom prírodnom teréne.

 

Medzi jeho najzaujímavejšie parametre patria: 

 

·pneumatiky s reflexným pásikom a ochranou pred prepichnutím

 

·dojazd 50 km, ktorý oceníte predovšetkým pri jazdení v meste

 

·integrovaná batéria s bezpečnostným uzamykaním - QR svorka 

 

·k bezpečnosti výrazne prispievajú vylepšené svetlá Spanninga

 

·s kotúčovými brzdami NUTT zastavíte presne tam, kde je treba

 

Nielen rýchle zloženie za pár sekúnd, ale aj možnosť jeho tlačenia pred sebou ocení každý jeho užívateľ, ktorí ho potrebuje uskladniť na malom priestore. Vyznačuje sa kvalitným výkonným motorom, ktorí vás pohodlne a bez problémov dostane presne tam, kam potrebujete. V našej ponuke je na výber viacero jeho farieb.

Afternoon 20"

 


Najvýraznejší produkt z kolekcie EOVOLT je Afternoon 20. Bezpečne, pohodlne a rýchlo vás dovezie presne do cieľa vašej cesty. Napriek svoje robustnosti sa dá bez problémov zložiť, čo oceníte napríklad pri ukladaní do vozidla alebo v kancelárii.

 

Z jeho prednosti spomenieme tie najdôležitejšie:

 

·do terénu aj v meste je plusom pneumatická odpružená vidlica

 

·fantastický dojazd až 100 km vám zabezpečí kvalitná batéria

 

·vďaka 7 rýchlostiam dokážete zdolať aj výraznejšie prevýšenie

 

·spoľahnúť sa môžete na kvalitný, prakticky bezúdržbový motor

 

·stabilitu zaručia pevná hliníková konštrukcia a pneumatiky

 

 

Spomínaná predná odpružená pneumatická vidlica tlmí nárazy od povrchu, čím prispieva ku komfortnejšiemu cestovaniu. Aj preto si môžete svoj výlet vo voľnej prírode užiť ešte viac. Medzi jeho prednosti patrí tiež skvelý dizajn, ku ktorému prispieva výnimočné továrenské spracovanie, krásne farby a vnútorné vedenie káblov v ráme.

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.