logo
0
0 €
Zdieľať

Sunn Kern EN je podľa testu dolekop.com unikátnym bicyklom v našich končinách

Špecializovaný downhillový a enduro portál dolekop.com priniesol v závere minulého roka test nášho bicykla Sunn Kern EN Finest. Ako obstál tento francúzsky špeciál si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch a môžeme vám prezradiť, že ide o zaujímavé čítanie.

Sunn Kern EN je podľa testu dolekop.com unikátnym bicyklom v našich končinách

Neviem, či existuje historicky úspešnejšia značka ako francúzsky Sunn, píše Keli z dolekop.com. Na bicykloch Sunn jazdili najväčšie mená svetového zjazdu a endura. Asi ani nejde spočítať koľko pretekov a majstrovských titulov na bicykloch Sunn získali mená ako Anne Caroline Chausson či Nico Vouilloz. So značkou Sunn je spojený aj Max Commencal. Podľa priezviska vám je asi jasné o koho ide. 

Dalo by sa povedať, že to je dávna história. Sunn síce v posledných rokoch na profesionálnej úrovni trochu ustúpili do úzadia, ale to sa týka len MTB. Sunn na poli BMX stále veľký pojem.

Aktuálna súčasnosť značky Sunn v gravity jazdení predstavuje bicykel, ktorý som mal možnosť vyskúšať - Sunn Kern EN Finest. Ako mi sadol?

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

Ostré rysy robia zo Sunn Kern EN Finest neopozeraný bicykel

Bicykel Kern EN označuje samotný výrobca ako ostré enduro. Ja dodávam, že ide o bicykel s neopozeraným vzhľadom postavený na plne karbónovom ráme s 29" kolesami a kombináciou zdvihov 155 a 160 milimetrov.

Zabudnite na oblé tvary. Ostro rezané rysy rámu vyzerajú veľmi agresívne. Sunn sa nebál ísť do futuristického dizajnu. Spomínané platí predovšetkým pre predný rámový trojuholník. Oblasť hlavovej trubky svojim tvarom pripomína presýpacie hodiny s hornou hranou plynule nadväzujúcou na hornú rámovku. Neprehliadnuteľný detail, ktorý si buď zamiluješ alebo nie.

Logo Sunn tvorí štvorica kosoštvorcov a na ráme ho nájdeme viackrát. Najvýraznejšie sú na hornej rámovej trubke, kde evokujú tlačidlá. Nie, tlačidlá to nie sú, Kern je čistý analóg. Jedná sa iba o dizajnovú lahôdku.
Rám je z môjho pohľadu veľmi elegantný, ale zároveň dobre vymyslený a funkčný. Nechýba samozrejme vnútorné vedenie a možnosť montáže košíka na fľašu.

Odpruženie zadnej stavby je štvorčapového charakteru, pričom hlavný čap zadnej stavby je zároveň aj spodným čapom tlmiča. Pri tomto spôsobe zavesenia je použitie zadného blatníka nevyhnutné. Sunn o tom vie a plastový výlisok chráni tlmič pred nečistotami viac ako dobre.

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

Kern EN Finest prináša tuhý rám, ktorý nepozná slovo flexia

Tlmič "prechádza" otvorom cez sedlovú rúrku a je pri pohľade z profilu takmer skrytý. Viditeľná je v podstate len jeho "expanzka". Pri nezaťaženom kolese je horné vahadlo rovnako ako tlmič skryté. O svojej existencii dá vedieť až po nasadnutí jazdca.

Ako predný rámový trojuholník, tak zadná stavba, sú masívne a celkovo tvoria veľmi tuhý rám. Slovo flexia u Kernu nepoznáme.

Zaujímavosťou je aj použitie karbónového vahadla. Vplyv to má na hmotnosť a v kombinácii s čapmi s veľkými priemermi aj na spomínanú tuhosť.

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

Komponentové osadenie je bez slabín

Úroveň výbavy Finest má všetko, čo enduro má mať. Nie sú potrebné ďalšie investície. Môžete vyraziť do terénu alebo na preteky. Finest je druhým najlepším osadením v ponuke endurových Kernov. Nad ním nájdeme ešte jeden model a dva sú v ponuke ekonomicky výhodnejšie.

Pohon Sram, brzdy Formula Cura 4, vypletené kolesá e-thirteen, plášte Maxxis s bočnou výstuhou Double Down, sedlo s titánovými lyžinami alebo karbónové riadidlá. Nechýba ani vodítko s bashguardom. Na komponentovej výbave sa rozhodne nešetrilo. "Race ready" bicykel bez nutnosti ďalších investícií.

Kolesá majú samozrejme prípravu na bezdušové riešenie, ventily sú pribalené. Nechýba ani zvonček, predná a zadná blikačka. Pozor, nie odrazka, skutočné blikačky.

Kern pruží na Fox odpružení. Pružinový tlmič DHX2 dopĺňa vidlica Fox 36 s Fit4 tlmením. Už dlho som tento systém na enduro bicykli nevidel, ale nemám s ním problém. Hoci FIT patróna nedosahuje kvality tlmiča Grip 2. Pre drvivú väčšinu užívateľov bude úplne dostatočný. To isté platí aj pre tuhosť vidlice. Niekto by mohol namietať, že ostrému enduru by pristala viac Fox 38. Možno pristala, ale väčšina jazdcov rozdiel v tuhosti nespozná a ušetrená hmotnosť sa počíta.

Snáď jedinú výhradu je možné mať k zdvihu sedlovky SDG Tellis. Na takto nízkom ráme je 150 milimetrov málo. Priestoru je dosť a každý centimeter navyše je dobrý.

Ako chybu by som označil použitie kotúča s priemerom 180 mm na zadnom kolese určeného do najťažšieho terénu. A to aj napriek tomu, že bicykel bol osadený brzdami Formula Cura 4, ktoré disponujú nadštandardným výkonom.

Celková hmotnosť prekvapila. Váha bola 16,1 kilogramu s nášľapnými pedálmi a s dušami v plášťoch. Celkom málo na bicykel s pružinovým tlmičom a plášťami s výstuhou. Na pocit to je ešte menej, pretože rozloženie hmotnosti je priam ukážkové.

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

Enduro alebo all-mountain? Ako to je s veľkosťami?

Geometria bicykla rozhodne nie je revolučná. Nebál by som sa ju označiť slovom tradičná. Čo samozrejme nie je chybou. Sunn sa nevydal smerom extrémne položenej hlavovej trubky, ale zostáva v tomto ohľade so 65,5 stupňami celkom konzervatívny. Pri jazde v rozbitom teréne existujú stabilnejšie bicykle, ale v zákrutách ich Kern schová s prehľadom do vrecka.

Je zaujímavé, že množstvo značiek bicyklov s obdobnou geometriou a zdvihom sa radí do all-mountain kategórie, zatiaľ čo Sunn do endura. Počas rokov sa hranice kategórií ľahko posúvajú. Hoci Sunn tvrdí, že ide o enduro, pojem all-mountain pri Kern EN nie je úplne mimo. Možno ho definuje oveľa lepšie ako enduro.

Bicykel som skúšal vo veľkosti M. Tá sa môže javiť ako malá pre jazdcov s výškou 185 cm. Pravdou je, že je trochu menší, ale veľa jazdcov menší rám preferuje. Sunn Kern veľkosť M je ale dlhší ako ponúka množstvo iných značiek v tejto veľkosti.

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

Do kopca doslova letí

Vplyv na dobrú efektivitu šliapania ovplyvňuje aj ladenie zadnej stavby. Bicykel je takmer imúnny na pohupovanie pri šliapaní. Tlmič síce disponuje lockoutom, ale ten som využíval v podstate len na asfaltových výjazdoch. Inde nebol potrebný. Aj s plne otvoreným tlmičom som v teréne nemal pocit, že by som strácal energiu v odpružení.

Bicykle s pružinovým tlmičom sú zvyčajne úplne dokonalé žehličky terénu, ktoré pružia snáď aj pri prejazde ihličím. Pri Kerne som tento pocit nemal. Nie, že by nebol citlivý, ale bicykel nepružil na každom drobnom zvlnení. Detaily terénu láskavo prenechával plášťom a mohlo sa sústrediť na väčšie nerovnosti. Trochu to pripomína prejav vzduchového tlmiča, ale iba v prvej fáze zdvihu. Viac vo zdvihu už správanie zodpovedá tomu, čo človek očakáva od pružinového tlmiča.

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

All-mountain s pretekárskym DNA

Prejav zadnej stavby je príjemne progresívny, dobre čitateľný a predvídateľný. Osobne sa mi takýto jazdný prejav veľmi páči. Písal som o pretekárskom DNA bicykla, presne takto totiž vnímam súťažný stroj. Otázkou je, či súčasné terény svetového endura nie sú už trochu za limitom Kernu. Pre nás, čo Enduro nejazdíme, to naozaj problém nie je.

Kern má rád rýchlosť, ale zároveň je pomerne obratný. Rýchlo meniaci sa terén, keď zákruta viaže zákrutu, trate kde je s bicyklom treba neustále pracovať, tam Kern EN exceluje.

Vlastne asi nie je oblasť, kde by výrazne strácal. Vyrovnaný vo všetkých smeroch. Presne taký má all -mountain bicykel byť. Enduro vnímam viac posadené do zjazdov.

V čom je Kern najlepší? Ako najsilnejšiu stránku bicykla vnímam schopnosť získavať a udržiavať rýchlosť a možnosť zrýchliť na každej vlne. Nechajte sa doslova vystreliť z klopenky. V tomto je Kern naozaj dobrý.

Sunn Kern EN Finest je v našich končinách pomerne unikátny bicykel, ktorý ponúka veľmi dobrý pomer ceny a výkonu. Vzhľadovo neprehliadnuteľný. V jazdných vlastnostiach vynikajúci a dobre osadený. To sú tri kľúčové vlastnosti tohto all-mountain bicykla.

 

test dolekopcom sunn Kern EN all-mountain enduro mtb bicykel

Martin Galajda

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.