logo
0
0 €
  • Domov
  • Blog
  • Recenzie
  • Na Jachte Po Chorvátskych Ostrovoch: Dobrodružstvá Petra a Anny na Skladacích Bicykloch EOVOLT a COAST
Zdieľať

Na Jachte Po Chorvátskych Ostrovoch: Dobrodružstvá Petra a Anny na Skladacích Bicykloch EOVOLT a COAST

Keď Peter a jeho manželka Anna začali plánovať svoju dovolenku na jachte po krištáľovo čistých vodách chorvátskych ostrovov, vedeli, že chcú viac než len plávať a opaľovať sa na palube. Hľadali spôsob, ako sa priblížiť k miestnej kultúre a prírode, a zároveň si zachovať slobodu presunu a nezávislosť. Riešením sa ukázali byť prémiové skladacie bicykle - Peter si vybral bicykel značky Coast s klasickým manuálnym pohonom a Anna dala prednosť elektrickému modelu bicykla od francúzskej značky Eovolt.

Na Jachte Po Chorvátskych Ostrovoch: Dobrodružstvá Petra a Anny na Skladacích Bicykloch EOVOLT a COAST

Model Coast No. 01 35 bol pre Petra synonymom jednoduchosti a efektivity. S jeho ľahkou hliníkovou konštrukciou a intuitívnym skladacím mechanizmom to bol bicykel, ktorého prenášanie a uskladnenie na palube jachty nepredstavovalo vôbec žiadny problém. Annin Eovolt Morning, so svojim tichým a spoľahlivým elektrickým pohonom, ponúkol komfortné riešenie pre dlhšie výlety a pohodlné zdolávanie strmších kopcov, ktoré sú pre chorvátske pobrežie tak charakteristické. Okrem elektrického pohonu a menším rozdieľom v skladacom systéme bolo jeho skladovanie a prenášanie rovnako jednoduché a pohodlné, ako pri Coaste.

Vďaka tomuto rozhodnutiu sa počas ich výpravy každý deň stával dobrodružstvom. Skladacie bicykle im umožnili hľadať skryté poklady ostrovov, objavovať odľahlé pláže a ochutnávať lokálne delikatesy v malých rybárskych dedinkách. V tieni starobylých olivovníkov zažívali dni plné zážitkov, ktoré by im inak unikli, keby zostali len na palube svojej jachty, alebo podnikali iba pešie výlety v rámci miestnych prístavov.

V jednom z príspevkov Peter popísal, ako sa po jednom náročnom dni plnom objavovania vracali k jachte, keď sa slnko pomaly strácalo na horizonte mora a nebo sa menilo na paletu oranžovo-ružových odtieňov. "Keď sme sa predbiehali na ceste späť k jachte, vedel som, že tieto chvíle s Annou a našimi bicyklami sú to, na čo budeme spomínať najradšej."

 

Peter tiež reflektoval nad tým, ako im bicykle zmenili pohľad na tento typ dovolenky. Nešlo len o to, kde boli alebo čo videli, ale skôr o pocit slobody, ktorý im bicykle priniesli. "Bicykel od Coast-u mi umožnil vychutnať si každý kúsok cesty, každý nádych morského vzduchu. Annin Eovolt zase zabezpečil, že ani jeden z nás nezaostal za tým druhým, bez ohľadu na terén. Dokázali sme spolu objavovať, spoznávať a tešiť sa z každej sekundy našej dovolenky."

Peter zakončuje svoj príspevok pozvánkou do sveta, kde sa dovolenka na jachte snúbi s objavovaním na bicykli. Odporúča každému, kto túži po kombinácii pohodlia a dobrodružstva, aby zvážili Eovolt alebo Coast. "Či už dávate prednosť elektrickej podpore alebo sile vlastných nôh, s týmito bicyklami sa vám otvorí úplne nový svet,".

 

S Petrovym svolením si dovolujeme zazdieľať aj samotný príspevok, ktorý si zapísal do svojho cestopisného denníka:

"Dnes bol jeden z tých dní, kedy si uvedomíte, že niektoré z najlepších dobrodružstiev sú tie najjednoduchšie. S Annou sme strávili celý deň prieskumom ostrova Hvar na našich nových bicykloch - ja na mojom Coaste a Anna na jej Eovolte. Bol to náš osobný 'Tour de Croatia', len s viac zastávkami na zmrzlinu a menším počtom divákov.

Ráno sme vyrazili skoro, keď sa mestečko ešte len prebúdzalo. Úzke kamenné uličky boli prázdne, až na zvedavé mačky a vôňu čerstvého pečiva, ktorá unikala z lokálnych pekární. Bicykle sme mali zložené a pripravené za pár sekúnd - je to také malé radostné ranné cvičenie, ktoré nás hneď dostalo do správnej nálady.

Pobrežie Hvaru je posiate malými zátokami, kde sa skala stretáva s morom, a každá z nich vyzerá ako dokonalý úkryt pred svetom. Na bicykloch sme mohli zastaviť kdekoľvek, a to sme aj robili. Práve vďaka nim sme objavili pláž, ktorú sme mali len pre seba. Len my, more a neďaleký spev morských vtákov.

Popoludnie sme venovali objavovaniu miestnych pamiatok. Zastavili sme pri starovekých ruinách, kde bolo cítiť históriu tohto miesta v teplom vzduchu tak husto, že sme ju mohli takmer akoby uchopiť do rúk. Anna vďaka elektrickému pohonu jej Eovolt bicykla ľahko zvládala aj prudšie stúpania, zatiaľ čo ja som sa na svojom Coast bicykli snažil držať jej tempo a dal si pri tom perfektný tréning. Vždy ma prekvapí, ako tieto malé bicykle dokážu premeniť každý kopec na zábavu.

Keď slnko začalo klesať k horizontu, na chvíľu sme sa zastavili na vrchole jedného z vyšších útesov, dotvárajúcich pobrežie ostrova. Sledovali sme, ako sa nebo mení z modrého na ohnivo oranžové a potom na tichú tmavomodrú. Keď sa objavili prvé hviezdy, vedeli sme, že nastal čas vrátiť sa k jachte, odložiť bicykle a už na pešo nájsť blízku prístavnú reštauráciu, kde tento príjemný deň zakončíme nejakou miestnou špecialitou z morských plodov.

Bol to moment, ktorý si chcem navždy zapamätať. Slnko, ktoré sa pomaly ponára do mora, náš spoločný smiech a dva malé bicykle, ktoré sa zdajú byť schopné uniesť nás kamkoľvek.

A tak tu sedím, píšem tieto riadky, a uvedomujem si, že naše bicykle - ten môj Coast a Annin Eovolt - nám dali niečo, čo si nemôžete kúpiť na žiadnej luxusnej dovolenke. Dali nám slobodu objavovať, žiť a milovať každú minútu nášho malého dobrodružstva v spojení brázdenia morských vĺn a výletov na dvoch kolesách. Možno zajtra zase vyrazíme na nejaký nový ostrov, ale toto miesto... tento deň... budú vždy niečo špeciálne."

Zdieľať

martin.stuchlik@origos.eu

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.