logo
0
0 €
Zdieľať

Ekologická doprava do práce

Cestujete do práce každé ráno autom a nadávate na kolóny? Trápi vás v zime odhrabávanie snehu? A o stúpajúcich cenách pohonných hmôt ani nehovoriac? Tak potom práve pre vás sú určené naše nasledujúce riadky. Téma ekologickej dopravy do práce nie je nová, no dnes sa pozrieme na to, aké možnosti máte a ktoré výhody sú pri nich najsilnejšie.

Ekologická doprava do práce

Čo je ekologická doprava a aké má výhody

 

 

Pod pojmom ekologická doprava sa myslí taký druh dopravy, ktorý v minimálnej miere zaťažuje našu planétu, jej ekosystém, ovzdušie a okolitú spoločnosť. Ekologická doprava môže byť s vlastným pohonom, ale aj vtedy, ak cestuje viac ľudí naraz.

 

Pokiaľ ide o jej výhody, medzi tie TOP patria tieto:

 

·táto doprava efektívne využíva zdroje a je šetrná k životnému prostrediu, cieľom je chrániť zdravie a životné prostredie, napríklad elektrokolobežky sú poháňané batériou, ktorá sa rýchlo nabije cez adaptér

 

 

·menej hustá premávka ráno aj poobede, viac bezpečnosti a spoľahlivosti, tieto aspekty vám ušetria čas na presun v dopravných zápchach a skrátia vám cestu do práce, školy alebo na nákup

 

·jednoduché ovládanie, čo je tiež jednou z predností tejto dopravy, ak ide o individuálnu ekologickú dopravu, elektrokolobežku stačí jednoducho zapnúť, odraziť sa a môžete jazdiť, pri bicykli je to ešte jednoduchšie

 

 

·skladnosť a prenosnosť, ekologické alternatívy typu bicykle a kolobežky sú ideálne na rôzne jednodňové výlety, cestu do práce, zastávku a podobne

 

 

·cena prepravy, v prípade hromadnej dopravy je presun z bodu A do bodu B nepomerne lacnejší, ako v prípade osobného auta.
 

 

 

 

Hromadná doprava, bicykle alebo kolobežky?

 


Medzi hromadnú dopravu zaradujeme predovšetkým MHD, kam patria autobusy, trolejbusy, električky alebo vo väčších mestách metro. Tento typ ekologickej dopravy má výhodu v časovej pravidelnosti a predvídavosti, výhodná je aj jeho cena.

 

Nemenej zaujímavou alternatívou ekologickej dopravy sú bicykle. Ide o dopravný prostriedok so stáročnou tradíciou. Po meste sú ideálne mestské bicykle, ak hľadáte niečo univerzálne, odporúčame crossové modely. Moderná doba plná elektrifikácie navyše prináša riešenie aj pre pohodlnejších ľudí, elektrobicykle vás zavezú kamkoľvek, kde treba!

 

V posledných rokoch sú čoraz častejšou voľbou kolobežky. Tento typ pohybu je fyzicky nenáročný, nasadnutie a rozjazd na kolobežke je pohodlné a to aj na križovatkách.

 

Elektrické kolobežky sú zas vybavené elektrickým pohonom a akumulátorom. Sú bezpečné, skladné a nenáročné na jazdu. Elektrokolobežky sú veľmi dobre využiteľné, či už pri roznášaní novín v rannej špičke premávky, na dochádzanie do práce alebo pri cestovaní po prírode vo voľnom čase. V meste sú dokonca praktickejšie ako bicykle!

 

 

 

Tipy na bicykle pre dospelých, ktoré sú ideálne do mesta


 

Medzi najviac populárne dopravné prostriedky v meste, ktoré bez akýchkoľvek problémov splnia definíciu ekologickej dopravy, patria bicykle. Môžete si vybrať tie „klasické“ alebo elektrobicykle. V našom eshope nájdete veľký výber všetkých typov.

 

Tu sú bicykle, ktoré stoja za pozornosť:

 

XC Exact S2

Začneme univerzálnym modelom XC Exact S2, ktorý viete využiť na dopravu do práce po meste, ale aj do terénu a na výlety po cyklocestách. Ide o bicykel s hliníkovým rámom, čo v praxi znamená ľahkosť a pevnosť. Na výber máte tri veľkosti rámu, S, M a L. S veľkosťou kolies 29“ bude vaša cesta do práce bezproblémová, vďaka dvojprevodníku a veľkému rozsahu prevodov si viete nastaviť záťaž vždy podľa seba.


 

 

SHAMANN XC FINEST S

Ak obľubujete technicky náročné trate ktoré si vyžadujú maximálne odpruženie, tak tento kúsok bude niečo práve pre vás! Geometria s kombináciou efektívneho pruženia zadného kolesa vám zaručí, že každú ostrú zákrutu zvládnete ľavou zadnou! Je vyrobený z monokokových modulových uhlíkových vlákien, čo je materiál, ktorý je veľmi ľahký, pevný a tuhý. Ak si potrpíte na vzhľad, toto je presne pre vás!


 

F50E

Elektrobicykel sa vyznačuje ľahkým hliníkovým rámom, váži iba 22kg. O výkonnú batériu sa postaral výrobca Samsung a tak v režime ECO pohodlne prejdete až 65 km iba s jediným nabitím. Batériu je možné kľúčom oddeliť od bicykla a pomocou domovej elektrickej zásuvky ju nabiť. Nabíjanie prebieha do 5 hodín. F50E viete mať v 2 farbách, popri grafitovej farbe v lesklom odtieni je k dispozícii aj v perlovej bielej farbe.


 

 

 

CF1

Pri tomto modely sa spoločnosť Bafang postarala o motor strednej kategórií s integrovanou batériou od Darfon s výkonom 316 Wh. BESV-CF1 má predný motor so snímačom otáčok a jeho maximálna rýchlosť je 25 km/h. Elektrobicykel má tlačidlo pre zapnutie a vypnutie asistovanej podpory motora s indikátorom batérie. Bicykel má elegentný dizajn a jeho zakrivené riadidlá sú ideálne pre adrenalínovú aj pohodlnú jazdu.


 

 

 

 

TRB1 XC

Zaradujeme ho medzi modely s najtichším motorom a jeho pomer výkonu a hmotnosti patrí medzi najlepšie. To, čo si na ňom počas jazdy všimnete, je pohodlie a to vďaka odpruženej vidlici s posunom 130mm. S pomocou 3 jazdných režímov si viete nastaviť presne, koľko energií potrebujete. TRB1 XC sa pýši aj fitness aplikáciami, pri ktorých budete mať prehľad o svojich kondičných procesoch. Spaľovať kalórie nebolo nikdy ľahšie!

 

 

 

 

Ekologicky a v dobrej nálade do práce? Skúste kolobežky


 

 

Pre slnečné dni s plusovými teplotami môžu byť zaujímavou alternatívou aj kolobežky. Pripadá vám to príliš „uletené?“ Veď práve o to ide! U nás nájdete veľmi bohatý výber klasických skladacích kolobežiek aj elektrických kolobežiek pre dospelých.

 

Značka THE-URBAN má v ponuke tieto modely:

 

 

xC1

THE-URBAN xC1 je kolobežka nemeckej kvality a cenovo je model hodný svojich kvalít. Motor s výkonom 300W, ktorý má dva jazdné režimy, vám umožní zvoliť si maximálnu rýchlosť 10km/h alebo 25km/h. Tento model je vhodný na jazdy po meste aj pre jednodňové výlety. Pneumatiky majú veľkosť 8,5 palcov, čím sa postarajú o jednoduchšie kľučkovanie na nerovnostiach. Skrátka a dobre, ideálna univerzálna voľba!


 

 

xH1

Táto elektrokolobežka s hmotnosťou 17kg a s príkonom motora 350 W vás prepraví až 30 km ďaleko. Maximálna rýchlosť THE-URBAN XH1 je 28 km/h, pneumatiky s priemerom 10 palcov vám pomôžu zdolať každú nerovnosť na cestách. Kvalitné kotúčové brzdy vám zaručia brzdenie v akejkoľvek situácií. Má jemné tvary s teleskopickou tyčou a je to skvelý spoločník na cestu do práce, školy alebo na jednodňové výlety po okolí.


 

 

 

BRLN V2

Kolobežka s hmotnosťou iba 14kg vám so svojím elegantným vedením káblov umožní poskladanie do niekoľkých sekúnd. Motor má výkon 350 W s dojazdom 20 km. OsvetlenieBRLN V2 vám umožní vidieť cestu pre vami a na druhej strane vás vidia ostatný účastníci cestnej premávky. S pomocou 2 bubnových bŕzd, ktoré sú nenáročné na údržbu, bezpečne spomalíte aj na krátkej vzdialenosti. Jednoducho skvelý model do mesta!


 

 

 

 

EGRET-TEN V3 X 48 V

Zážitok z jazdy takmer na každom povrchu vám zaručene zaistí model TEN V3 X, ktorý je vybavený 10“ vzduchovými kolesami. Široké stúpadlo zabezpečí viac priestoru pre nohy, čo určite oceníte pri dlhších trasách. Kolobežka má výkon motora 500 W, maximálny výkon je 800W. A dojazd? Neuveriteľných 42 km! Navyše, model je odolný voči striekajúcej vode a je vhodný aj pre terény s miernym stúpaním. 

Janko Hruska

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.