logo
0
0 €
Zdieľať

Ako vybrať horský bicykel?

Podľa toho, do akého terénu sú určené, poznáme viacero druhov bicyklov. Jazdci na bežných cestách využívajú cestné biky, v meste sa uplatnia špeciálne druhy určené do tohto prostredia a na dochádzanie do práce, do ľahších terénov sú zas určené crossové stroje. Pre jazdu v lesoch a ťažších terénoch sú však ideálne horské bicykle. 

Ako vybrať horský bicykel?

Čo sú horské bicykle a kde ich najlepšie využijete

Už z názvu je jasné, kde sa takéto bicykle a ich jazdci budú cítiť najlepšie. Áno, je to najmä ťažší terén v lesoch, horách a kopcoch. Nestratia sa však ani na potulkách po poliach, lúkach či v akomkoľvek inom teréne, jednoducho všade tam, kde nie je pevná cesta. 

Od ostatných druhov ich odlíšite pomerne ľahko: horské bicykle majú hrubšie kolesá, na prvý pohľad pôsobia mohutnejšie a niektoré sú vybavené aj zadnými tlmičmi. Toto všetko je prispôsobené výkonom, ktoré od nich očakávate. Základom je, aby vás bez problémov dostali cez nerovnosti a aby ste dokázali zdolať aj menšie či väčšie prekážky. 

Hrubšie kolesá sú dôležité najmä z dôvodu stability a priľnavosti k povrchu. Na lesných a nerovných chodníčkoch by ste totiž s tenkými kolesami mali veľký problém so stabilitou.

Prekonávanie ťažkých prírodných stúpaní je ľahšie vďaka zadným a predným prevodníkom, čiže prehadzovačkám. Tie zadné môžu byť skutočne veľké a ak dokážete správne využiť ich silu a schopnosti, žiaden kopec už pre vás nebude prekážkou. 


Hardtail, celoodpružený alebo len s predným odpružením?

Horské bicykle delíme podľa pruženia na dve základe skupiny. Prvou sú hardtail, čiže tie s predným odpružením a pevnou zadnou časťou. Druhou sú celoodpružené, ktoré majú predné aj zadné pruženie. Kým predné je súčasťou prednej vidlici, zadné je vstavané do rámu. 

Rozdiel medzi oboma druhmi je v komforte jazdenia. Kým bezpredného odproženia by ste akúkoľvek jazdu v teréne zvládali len veľmi ťažko, zadné pruženie sa využíva predovšetkým pri zjazdoch. Vďaka nemu je jazda „pohodlnejšia“ keďže tento tlmič absorbuje nárazy, ktoré sú vedené do vašej chrbtice. Oceníte ho napríklad aj pri jazde cez „betónku“.

Problémom pre niekoho môže byť jeho ovládanie, ktoré nie vždy býva na rukoväti. Pri niektorých tipoch je uchytené priamo na zadnom tlmiči, čo je trocha nepohodlné. 

Nevýhodou môže byť väčšia hmotnosť bicykla, keďže obsahuje samotný zadný tlmič. Pri špičkových strojoch sa to však kompenzuje kvalitnými a ľahšími materiálmi použitými na rám. Vyššia obstarávacia cena sa však počas dlhých rokov vráti.

Pri výbere si treba premyslieť najmä to, kde budete jazdiť. Ak väčšina vašich jázd nebude v náročnom teréne a nie ste ani nijako adrenalínový typ vychutnávajúci si dobrodružné zjazdy lesom, celoodpružený bicykel pre vás nie je nevyhnutnosť. V takom prípade je lepšie investovať do kvalitnejšieho bicykla s predným odpružením.

 

Ako vybrať vhodnú veľkosť kolies podľa výšky a veku?

Vybrať si správnu veľkosť bicykla je základom kvalitnej a bezpečnej jazdy. Aby ste našli „ten pravý“ model, treba zvážiť viacero faktorov vás aj budúceho bicykla.

Tu je ich prehľad a k tomu aj niekoľko užitočných rád:

  • vek pri výbere bicykla nie je dôležitý, snáď len pri deťoch, ale aj tu treba viac prihliadať na výšku a celkovú súhru s bicyklom

  • ak máte výšku 175 cm a viac, mali by ste sa zamerať na bicykle s veľkosťou kolies 29", tie lepšie „sadnú“ do ruky a sú pre vašu výšku komfortnejšie 

  • v prípade, že ste nižší, ako 175 cm, začnite s výberom pri bicykloch s kolesami veľkosti 27,5", ktoré sa pre vás hodia viac

  • výškový parameter jazdca je síce podstatný, ale veľmi záleží aj od veľkosti rámu, jeho konštrukcie, respektíve od pocitu, ktorý na biku máte

Nájsť správnu veľkosť kolies a rámu nie je vždy jednoduché. Na druhú stranu, tak pánske, ako aj dámske bicykle sa vyrábajú vo veľkostiach, ktoré sú určené na bežné použitie a určite vás nesklamú. V prípade, že ste svojou výškou na rozhraní oboch kategórií, odporúčame skúsiť si nejaký model osobne, či už na predajni alebo od svojho známeho.


Predstavujeme najlepšie dámske, pánske a detské modely

V našej ponuke máme niekoľko druhov horských bicyklov. Nájdete u nás bicykle značky SUNN, ktoré sú určených tak pre náročných jazdcov, ktorí potrebujú skutočnú kvalitu, ako aj stroje pre bežných alebo rekreačných užívateľov na relax v prírode.

Tu je prehľad modelov, ktoré by ste nemali prehliadnuť:

SPORT TOX S2 29: Tento bicykel je ideálny výber pre každého, nielen začínajúceho cyklistu. Je univerzálny, čo znamená že je určený ako pre mužov, tak aj pre ženy. Jeho výhodou je priaznivá cena, pričom však neutrpela kvalita, takže sa na jeho výkony môžete spoľahnúť. Veľkosť kolies je 29“, postavený je z hliníka a jeho komponenty vyrábajú popredný výrobcovia cyklistickej techniky, čo je záruka kvality.

SPORT TOX S1M 27,5: Ak chcete skĺbiť kvalitu s prijateľnou cenou, máme pre vás práve tohto krásavca. V našej ponuke ho máme vo viacerých veľkostiach s 27,5“kolesami. Určený je pre ženy aj mužov, takže ho môže využívať ako skutočného rodinného priateľa celá rodina. Pri jeho výbere navyše nemusíte robiť žiadne kompromisy, keďže jednotlivé časti sú od svetových výrobcov ako sú Shimano alebo Rock Shox. 

XCO PRIM S1: Bicykel overený aj na športových súťažiach, vyrobený z karbónu, ktorý poteší aj náročnejšieho cyklistu. Patrí do skupiny hardtail, čiže ide o výrobok s pevnou zadnou časťou. V našej ponuke ho máme s 29“ kolesami. Predná vidlica Rockshox Reba RL Solo Air patrí medzi špičku v tomto segmente a spolu s jeho viac ako výbornou váhou len 10 kg ho predurčuje poskytnúť vám vždy skvelý zážitok z jazdy. 

KERN EN S2: Celoodpružený bicykel určený do rúk zábavy chtivému cyklistovi, ale aj skúsenému jazdcovi. Odvážny a dravý dizajn ho predurčuje na dosiahnutie tých najvyšších cieľov. Zadný tlmič Formula MOD E Amortisseur ressort 210/55 150 mm vám zaručí bezpečnosť a radosť aj z najnáročnejších zjazdov. Vo svojej triede sa jedná o špičkový model, doručíme vám ho kompletne zložený, vy namontujete už len pedále.

XCO PRIM FINEST: Toto je špičkový hardtailový karbónový model, na ktorom jazdia aj majstri sveta. Kvalita prevedenia ako aj materiálov vám zaručí jeho trvácnosť a vy sa na neho budete môcť kedykoľvek spoľahnúť. Jeho prednosťou je 12-rýchlostný pohon, predná vidlica Rock Shox, ale aj celková hmotnosť 10 kg. U nás ho dostanete v prevedení s 29“ kolesami, ktoré majú obuté pneumatiky značky Hutchinson Kraken. 

KERN EN FINEST: Špičkový, vysoko kvalitný model, overený na súťažiach, ktorý vám svojimi parametrami vyrazí dych. 160 mm zdvihy vám pomôžu zdolať každý kopec aj zvládnuť náročné zjazdy. Karbónový rám zaručuje pevnosť a napriek jeho celoodpruženému prevedeniu aj prijateľnú hmotnosť. V súčasnosti ho ponúkame v krásnej červenej farbe s 29“ kolesami, ktoré sú vybavené pneumatikami Maxxis Minion DFH.

SHAMANN XC FACTORY: Najväčšia „bomba“ v našej ponuke. Celoodpružený skvost na 29" kolesách vás okrem svojich skvelých jazdných vlastností uchváti aj hmotnosťou len 10,5 kg! Toto bolo dosiahnuté vďaka rámu, ktorý je vyrobený z monokokových modulových uhlíkových vlákien 8,0, ktoré mu zaručujú pevnosť, tuhosť a ľahkosť súčasne. Ak chcete byť skutočným kráľov všetkých trailov, tento zázrak musí byť váš.

Zdieľať

Janko Hruska

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.